Centrul de zi pentru persoane varstnice
De la înființare – martie 1998 – și până în prezent, Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului oferă în Centrul de Zi servicii directe, gratuite, persoanelor de vârsta a treia. Membrii CZ au posibilitatea de a se cunoaște, de a comunica cu oameni de aceeași vârstă, de a-și petrece timpul liber într-o atmosferă prietenoasă și încurajatoare. Participând la activitățile Centrului de Zi, vârstnicii simt acestea ca un ”mijloc terapeutic” ce previne sentimentul de inutilitate, înfruntă singurătatea și uneori, respingerea socială.
Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului are la dispoziţie pentru implementarea programelor sale un spaţiu în Cluj-Napoca, cu o suprafaţă de 250 mp, în vecinătatea Grădiniţei „Academia Piticilor”, str. Tazlău nr. 11. Pentru acest spaţiu avem încheiat un Contract de închiriere nr. 1087/21.05.2009 cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca – Centrul Bugetar de Administrare Creşe, pe o perioadă de 4 ani (2013-2017), cu posibilitatea de prelungire.
În desfăşurarea programelor sale, Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului a stabilit relaţii de parteneriat și colaborare cu Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca – Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, Agenția Județeană de Plăți şi Protecţie Socială Cluj, cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj, Colegiul Medicilor din Cluj, Ordinul Asistenţilor Medicali Generaliști, Moaşelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai – Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, Grădinița „Academia Piticilor“, Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, rețeaua de ONG-uri SeniorNet – pentru Îngrijirea Vârstnicilor, Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România, Confederația Caritas România, cu Banca de alimente_Food Waste Combat Cluj, cu alte organizaţii neguvernamentale care activează în Cluj şi în ţară şi care au ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii vârstnicilor din România.
Programele FIV, în 2018, au fost finanţate de către:
- Primăria Municipiului Cluj-Napoca – Consiliul Local Cluj-Napoca – Direcția de Asistență Socială și Medicală
- Fundația TEAMCO din Elveția
În 2018, pentru derularea proiectelor, FIV a mai primit susținere financiară și materială din partea unor organisme, astfel:
- Transylvania College – The Chambridge International School in Cluj
- SC TURISM GEVALIA 2008 S.R.L.
- New Mar Catering SRL
- Persoane fizice
Numărul membrilor cotizanți ai Centrului de Zi este de 136 de persoane vârstnice, din care 65 – 70 beneficiari participă zilnic la activităţile programate. Aceste activităţi sunt coordonate de Comitetul Vârstnicilor, alcătuit din 12 membri voluntari, în colaborare cu asistentul social al FIV. Membrii Comitetului sunt aleşi din rândul membrilor CZ de către Adunarea Generală a acestora. Acest Comitet are rolul de a identifica nevoile şi dorinţele membrilor CZ, de a programa activitățile și de a asigura derularea lor în condiții optime. Comitetul realizează legătura dintre conducerea FIV şi membrii CZ prin transmiterea permanentă a doleanţelor vârstnicilor în legătură cu serviciile oferite, activităţile desfăşurate. De asemenea, coordonează împărţirea echitabilă a donaţiilor.
Serviciile oferite sunt variate, interesante și utile, astfel:
● activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber;
● activităţi de suport în grup;
● activităţi cultural-artistice;
● cenacluri literare;
● consiliere psihologică şi suport emoţional pentru vârstnici şi familiile acestora;
● servicii de advocacy;
● gimnastică de întreţinere fizică, kinetoterapie;
● îngrijiri medicale: controlul funcțiilor vitale (TA, Puls), controlul greutăţii
corporale, măsurarea glicemiei, măsurarea colesterolului sanguin, educaţie pentru sănătate;
● organizare de excursii;
● distribuire de ajutoare materiale provenite din donaţii: alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente, mici obiecte de inventar casnice, materiale igienico-sanitare şi de curăţenie.
-
- Activitățile de socializare și petrecere a timpului liber ocupă un loc important în programul cotidian al Centrului de Zi. Ca să fie și mai interesante, jocurile de societate (șah, table, remy) sunt organizate ca adevărate competiții. Fiecare categorie de joc are un grafic de desfășurare ce cuprinde concurenții jucători. La sfârșitul competiției, câștigătorii primelor trei locuri sunt premiați și primesc o diplomă de participare. Concursurile organizate au fost: ”Cine știe câștigă!” cu teme de cultură generală; ”Cupa 1 Decembrie” – competiție de joc de table, ”Mâini dibace” – concurs de cusut șervețele.
- Ambiția și dorința de nou i-a determinat pe unii membri ai Centrului de Zi să inițieze
cursuri de limbă engleză și de operare calculator personal. Aceste cursuri, de câte o oră, se desfășoară de două ori pe săptămână. Sunt în număr de 15 persoane care cu mare sârguință se pregătesc pentru oră, își fac cu conștiinciozitate temele de casă, sunt foarte activi de fiecare dată.
Desfăşurarea activităţilor din Centrul de Zi pentru Vârstnici este posibilă și datorită donaţiilor şi sponsorizărilor (în bani și în natură) făcute de diferite societăţi private sau persoane fizice.
-
- Activitatea cultural-artistică ocupă cel mai important loc între activitățile membrilor Centrului de Zi. Recitările, cântecele, scenetele, șezătorile literar-muzicale, brigăzile artistice, concursurile ”Cine știe câștigă!”, dansurile populare și țigănești, reușesc să trezească în rândul spectatorilor adevărate trăiri emoționale, pentru care ”tinerii” artiști sunt răsplătiți cu ropote de aplauze. Programele cultural-artistice se desfășoară sub coordonarea d-lui prof. pensionar Alexandru Cucu, membru CZ. Cele mai importante evenimente, sărbătorite în fiecare an:
- program artistic închinat Luceafărului poeziei româneşti, „Mihai Eminescu”;
- spectacol susţinut cu ocazia zilelor: Ziua Unirii Principatelor Române; 1 Decembrie – Ziua Națională a României, Ziua Internațioanlă a Pensionarului, Ziua Armatei Române
- program artistic: „Gânduri alese – fiinţei dragi”, dedicat zilei de 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii;
– programe artistice și scenete prezentate cu ocazia sărbătorilor de Paște și de Crăciun.
- Alte activități importante ale Centrului de Zi:
-
Vizitele grupului artistic al CZ din cadrul FIV la:
-
- – vizita
- – anual se organizează la Centrul de Zi – Revelionul membrilor CZ unde fiecare participant vine cu ”bucatele” pregătite de acasă, dansează și petrec până dimineața.
-
Vizita unor oaspeți din Cluj, din alte localități și din străinătate la Centrul de Zi:
- – vizita unui grup de studenţi din Statele Unite ale Americii, aflaţi într-un schimb de experienţă practică la UBB – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Cluj. Profesorul coordonator de practică din cadrul Facultăţii a organizat această vizită la FIV, unde, în prima parte a vizitei, asistenţii sociali ai FIV au prezentat servicii şi proiectele derulate, după care a urmat o sesiune de discuţii – dezbateri legate de unele probleme şi obstacole întâlnite în profesia de asistent social în munca cu persoanele vârstnice, întâlnite atât în România, cât şi în S.U.A. cum se lucrează în alte țări și cum se rezolvă unele probleme. Această vizită a avut ca și continuare o practică de două săptămâni pentru o parte dinre studenții din Statele Unite: sesiuni de socializare şi relaxare prin meloterapie şi terapie prin dans, ore de limba engleză, sesiuni de socializare şi relaţionare prin terapie ocupaţională – art-terapia, desen, pictură și construirea unui puzzle;
- – vizita la CZ a grupului de colindători de la Grădinița vecină ”Academia Piticilor”;
- – vizita reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, cu care am încheiat un protocol de colaborare în domeniul prevenirii implicării vârstnicilor în fapte antisociale în calitate de victime.
-
Organizare de excursii:
- – în colaborare cu SC TURISM GEVALIA SRL, membri Centrului de Zi organizează excursii în jurul Clujului sau mai departe, în țară și chiar și în străinătate, astfel:
- – excursie la Marea Neagră, în stațiunea Venus, Hotel Corina 3*,
- – excursie la Crucea lui Avram Iancu din localitatea Mărișel, jud. Cluj, cu ocazia serbării populare tradiționale „Crucea Iancului” Fântânele;
- – excursie în satul Răchițele, com. Mărgău, județul Cluj, unde participanții au vizitat
- cascada Vălul Miresei.
-
Cenacluri literare:
- Eveniment literar care se organizează lunar în cadrul Cenaclului Literar ”George Coșbuc” al Centrului de Zi, sub coordonarea președintelui, domnul Ioan Vlas, membru FIV. În cadrul acestor cenacluri sunt prezentate opere literare ale poeților și scriitorilor români și din literatura universală, urmând ca după prezentare să fie o discuție interactivă cu participanții pe marginea celor prezentate.
-
Cărți lansate în cadrul Cenaclului Literar ”George Coșbuc” al Centrului de Zi:
- – „Amintirile unei generaţii“ – în cadrul Centrului de Reminiscențe, am finalizat proiectul care prevedea scrierea de către beneficiarii noștri a cărții „Amintirile unei generații”. Este o carte de memorii, care a ieșit de sub tipar în ianuarie 2011, fiind realizată cu sprijinul Fundației Vodafone România. Am organizat lansarea publică a cărții pe data de 22 martie 2011, la Librăria Universității într-un cadru festiv şi cu mulţi participanţi, aparţinătorii vârstnicilor autori de memorii şi mulţi străini care au răspuns la afişul de lansare expus în vitrina Librăriei.
- „Amintirile unui librar“ – Ioan Vlas;
- „Capcanele destinului“ – Ioan Hentea;
- „Destine paralele“ – Lola Țîmbrescu Ciupeiu;
- „Eroii se răsucesc în mormânt“ – Maria Buruian;
- „Nostalgia amintirilor“ – Alexandru Cucu;
- „O panoramă a lumii prin care am trecut“ – Sinefta Vasile;
- „Un cititor librar – Autografe culese într-o jumătate de secol” – Ioan Vlas;
- „Destine ardelene, paralele și intersectate“ – Cornelia Natalia Micușan;
- „Pământ pentru eternitate” – Emil Perșa;
- „ Spre apus“ – Alexandru Cucu;
- „Amintirile unui librar – Ediție adăugată și revizuită“ – Ioan Vlas.
- ”Pagini de gastronomie” – Ana Vlas.
- Tot sub coordonarea domnului Ioan Vlas se realizează apariția Revistei Centrului de Zi din cadrul Fundației pentru Îngrijirea Vârstnicului – Seniorii clujeni”, tipărită trimestrial de către Editura ECOU TRANSILVAN din Cluj-Napoca. Având deja 21 de numere apărute, revista și-a propus publicarea, în primul rând, a creațiilor membrilor Centrului de Zi, dar și noțiuni de literatură, prezentări și recenzii ale scriitorilor români și universali, interviuri cu personalități vârstnice, multe imagini color de la diverse evenimente și activități ale vârstnicilor centrului, momente de istorie, geografie, biologie, artă, pagină de gastronomie, umor (revistele și cărțile pot fi vizualizate in Galeria Foto).
-
Activităţi administrativ – organizatorice:
- – la fiecare început de an are loc Adunarea Generală a membrilor CZ, la care participă preşedintele Fundaţiei, dl Dr. Dan Baciu. Din ordinea de zi: darea de seamă pentru activitățile desfășurate în anul trecut, rezultatele obținute, stabilirea cuantumului cotizaţiei pentru anul nou, discutarea problemelor ridicate de membri, a propunerilor, modalitățile de strângere de fonduri;
- – 20 ANI ANIVERSARI de la înfiinţarea Fundației pentru Îngrijirea Vârstnicului și a primului Centru de Zi din Cluj-Napoca pentru persoane vârstnice. Evenimentul a fost organizat de preşedintele FIV în sala festivă a Transylvania College – The Chambridge International School in Cluj; au fost invitaţi peste 100 de persoane: vârstnicii din cadrul FIV, parteneri, colaboratori din partea autoritaţilor locale, instituţii publice, ONG-uri din țară și din străinătate.
- – Campania 3,5% cu participarea și a membrilor Centrului de Zi;
- – colaborare cu Editura”Ecou Transilvan” – tipărirea revistei trimestriale a Fundației – „Seniorii Clujeni”;
- – participarea personalului la Conferințele profesionale, mese rotunde, seminarii organizate de organizațiile profesionale, autorități locale și alte instituții în domeniu.
-
Gimnastică medicală de întreținere: vârstnicii din cadrul Centrului de Zi beneficiază de o sală de gimnastică dotată cu echipamente de întreținere corporală și gimnastică, unde vârstnicii pot beneficia de servicii de profilaxie terapeutică și îngrijire corporală.
-
Închiriere de echipamente medicale:
- În cadrul Centrului de Zi al FIV funcționează un Serviciu de închirieri echipamente medicale ajutătoare, destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale. Acest proiect funcționează din anul 2000 iar echipamente provin din donații din străinătate (Olanda, Scoția, Belgia, Germania) și constau în:
- paturi de tip spital
- cărucioare rulante manuale
- cadre metalice fixe
- cadre cu roți
- cârje de antebraț
- bastoane
- trepiede
- scaune de toaletă
- înălțătoare pentru WC
- aparat de aerosoli
- Anual, FIV închiriază echipamente medicale unui număr de peste 250 de beneficiari. Sumele donate pentru închirierea echipamentelor contribuie la strângerea de fonduri pentru Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului.
-
Voluntariat:
- Fundaţia noastră promovează şi încurajează voluntariatul în beneficiul persoanelor vârstnice. Din anul 2006 ne bucurăm de o strânsă colaborare cu Pro Vobis – Centrul Naţional de Voluntariat din Cluj-Napoca și cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, cu care am reuşit să realizăm proiecte cu scopul dezvoltării voluntariatului în rândul persoanelor de vârsta a treia şi implicării lor în activităţi de voluntariat destinate îmbunătăţirii calității vieţii vârstnicilor aflaţi în nevoie și menţinerii vârstnicilor activi în comunitate.
- Pentru ceea ce fac ei sunt cunoscuți și apreciați pe plan local, național și internațional.
- Premii câștigate în cadrul Galei de Decernare a Premiilor pentru Implicare în Comunitate, organizată anual de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca:
- – Marcela Băleanu – premiul pentru ”Voluntarul Senior al anului 2005 ”;
- – Alexandru Cucu – premiul pentru ”Voluntarul Senior al anului 2007”;
- Premii câștigate în cadrul Galei Seniorilor 2012, organizată de Confederația Caritas România:
- – Alexandru Cucu – Diplomă de excelență și titlu de Cel mai activ senior voluntar;
- – Ioan Vlas – Diplomă de excelență și titlu de Cel mai activ senior în domeniul artei și culturii.
- Participarea varstnicilor voluntari la proiecte naționale și intenaționale:
- – Proiectul”Rămâi activ! Fii voluntar!” (2007-2009) – promovarea voluntariatului seniorilor pe plan naținal și internațional:
- – implicarea voluntarilor vârstnici, într-un schimb de experiență în Slovenia;
- – acțiune de ecologizare a zonei Câmpia Turzii;
- – implicarea voluntarilor vârstnici în proiectul organizației Habitat for Humanity Cluj;
- – participarea voluntarilor la Conferința finală din Bruxelles – Belgia.
- – Proiectul ”Voluntexpo” – voluntari din rândul beneficiarilor noștri vârstnici participă în fiecare an la târgul tradiţional de oferte de voluntariat organizat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.
- – Proiectul ”Biblioteca Vie” – proiect ce reprezintă, de fapt, o persoană care se pune la dispoziția „cititorilor“ pentru a împărtăși experiența sa personală și profesională; la categoria voluntar în vârstă de 80 de ani, d-na Marcela Băleanu a fost „cartea vie”.
- schimburi intergeneraționale și culturale cu 7 studenți străini și cu personalul Centrului de Voluntariat. Activitățile s-au concretizat în activități de grădinărit, croșetat, stringart, confecționarea de mărțișoare, dar și jocuri de societate specifice țărilor din care au venit studenții.
- -Proiectul ”Ready for diversity”, în cadrul căruia am realizat o serie de activități și