President’s Message

DanBaciuFundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului Cluj a început activitatea în domeniul serviciilor pentru persoanele în vârstă din România în martie, anul 1998. Înainte de această dată, când am avut ideea înfiinţării unui program orientat spre nevoile persoanelor vârstnice din ţara noastră, doar speram că această iniţiativă îşi va găsi locul, precum piesele unui puzzle. Acum vedem imaginea unei iniţiative comunitare care oferă servicii de îngrijire în Centrul de Zi al Vârstnicilor, primul de acest gen înființat în orașul Cluj-Napoca. Activitățile Centrului de Zi se desfășoară într-o atmosferă prietenoasă şi încurajatoare, adresându-se nevoilor psihologice şi sociale ale membrilor. Suntem convinşi că, participarea la activităţile Centrului de Zi previne sentimentul de inutilitate şi disperare al celor vârstnici, înfruntând astfel singurătatea şi uneori respingerea socială. Ajutorul material oferit – în alimente, îmbrăcăminte, materiale igienico-sanitare și de curățenie, mici obiecte gospodărești – contribuie la completarea resurselor financiare sărace cu care se confruntă.

Serviciile de Îngrijiri Medicale și Sociale la Domiciliu – îngrijiri generale şi paliative – sunt oferite de noi în Cluj-Napoca din anul 1999 și se adresează persoanelor de toate vârstele (deşi majoritatea sunt vârstnici). Echipa multidisciplinară de profesionişti bine pregătiţi adaptează îngrijirile la condiţiile pacienţilor în propriul lor mediu, ”acasă”, prevenind internarea lor într-un spital sau permiţând externarea mai rapidă. Ce satisfacţie mai mare este pentru organizaţia noastră decât că toţi pacienţii îngrijiţi acasă apreciază serviciile noastre ca fiind bune şi foarte bune!

Participarea organizaţiei noastre în reţeaua locală, naţională şi internaţională, cu misiuni asemănătoare, dă posibilitatea unui impact sporit al activităţilor noastre prin experienţa împărtăşită, reprezentarea mai bună a comunităţii şi nu în cele din urmă accesul la fonduri. Pentru a putea pune în practică planurile noastre am încercat şi am reuşit să accesăm o serie de surse financiare și materiale: organizaţii donatoare naționale și internaţionale, precum şi persoane private, resurse publice locale şi naţionale, contribuţii comunitare individuale şi de la diferite companii.

Suntem acum în desfăşurarea procesului de dezvoltare care va continua cu consolidarea iniţiativelor prezente, în special prin accesarea resurselor publice pentru serviciile de îngrijiri socio-medicale la domiciliu şi serviciile în Centrul de Zi pentru Vârstnici din cadrul Fundației. De asemenea, dorim să dezvoltăm noi iniţiative care să contribuie la desăvârşirea eforturilor noastre pentru binele cetăţenilor vărstnici din România.

Dan Baciu