Istoria FIV
FUNDAȚIA PENTRU ÎNGRIJIREA VÂRSTNICULUI (FIV)
Înființată în martie 1998, Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului (FIV) este o organizație ne-guvernamentală, non-profit, apolitică, fără caracter religios, având ca scopuri principale rezolvarea unor probleme complexe medico-psiho-sociale ale vârstnicilor. Fundația a fost înființată cu sprijinul generos al Open Society Institute New York și al Fundației pentru o Societate Deschisă România, precum și al altor organizații și persoane fizice din țară și din străinătate.
La început, organizația a funcționat sub numele de ”CENTRUL COMUNITAR MĂNĂȘTUR” care a oferit servicii populației de vârsta a treia din cartierul Mănăștur, prin Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului (FIV) și populației tinere prin activitățile oferite de către Asociația Română de Educație pentru Sănătate (ARES).
Obiectivele Centrului Comunitar Mănăștur au fost:
A). Servicii pentru vârstnici, oferite prin intermediul a două proiecte:
1. Centrul de Zi pentru Vârstnici:
– înființat în martie 1998, cu funcționare la parterul Creșei nr. 9, Str. Mehedinți nr. 15, cartierul Mănăștur, pe o suprafață de 200 mp.
– servicii oferite: activități recreative, consultații medicale și de nursing, activități de educație pentru sănătate, psihodiagnostic, activități de gimnastică medicală/recuperare, terapie ocupațională și servicii sociale;
– închirieri de echipamente medicale: cârje metalice, cadre metalice fixe și cu roți pentru mers, saltele antiescare, cărucioare rulante, paturi tip spital, scaune tip WC, aparat pentru aerosoli, altele.
2. Îngrijiri la Domiciliu:
– proiect început în ianuarie 1999, cu finanțare din partea Stichting Roemenie Comitee – Belgia și Something For Romania – Scoția;
– servicii oferite: monitorizarea funcțiilor vitale, tratamente injectabile și perfuzabile, îngrijirea plăgilor, escarelor, stomelor, cateterelor urinare, manevre terapeutice de prevenire a escarelor și complicațiilor pulmonare, alimentație pasivă, recoltare de probe biologice pentru examinare de laborator;
-
echipa multidisciplinară: 1 asistentă medicală coordonatoare, 10 asistente medicale,
3 kinetoterapeuți, 3 îngrijitoare, 1 logoped și 2 medici de familie;
-
15 mai 1999 – începerea furnizării serviciilor de îngrijiri paliative la domiciliu – proiect demarat în colaborare cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca și Centrul de studii HOSPICE ”Casa Speranței” din Brașov.
B). Servicii pentru tineri, proiect realizat de către 2 psihologi și 10 studenți de la Facultatea de psihologie, cu următoarele activități:
1. Activități pentru copii și adolescenți:
– îmbunătățirea capacității de comunicare
– informații despre alimentație, fumat, alcool, SIDA, sexualitate,
protecția mediului, rezolvarea conflictelor;
2. Activități pentru părinți:
– îmbunătățirea relațiilor între părinți și copiii
– inducerea atitudinilor legate de educația pentru sănătate;
3. Activități pentru educatori:
– dobândirea unor metode moderne de predare
– informații legate de alimentație, fumat, consumul de alcool și
droguri, sexualitate, SIDA, protecția mediului;
-
prevenirea abuzului de substanțe nocive și a delicvenței.
Din anul 2000, Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului a continuat proiectele demarate numai pentru vârstnici, secția de servicii pentru tineret fiind mutată în altă locație.
În perioada anilor 2000 – 2004, pentru continuarea proiectelor FIV, am primit suport financiar din partea organizației HealthNet International din Olanda și Harris Health Services Hungary. Proiectele derulate în această perioadă:
-
Centrul de Zi pentru Vârstnici – în continuare;
-
Îngrijiri Medicale la Domiciliu în Cluj-Napoca – în continuare;
-
Deschiderea Punctelor de lucru de Îngrijiri la Domiciliu, după cum urmează:
-
Timișoara – din ianuarie 2001;
-
Huedin, Turda, Câmpia Turzii și 7 localități rurale din județ (Moldovenești, Câțcău, Almașu, Recea Cristur, Palatca, Mociu, Căianu Mare) – din 2002;
-
Oradea (jud. Bihor), Bistrița (jud. Bistrița-Năsăud), Zalău (jud. Sălaj) – din 2003;
-
-
Centrul de Recuperare Fizică Medicală – proiect început în iunie 2002;
-
servicii oferite de 1 medic specialist de recuperare, medicină fizică și balneologie, 1 asistentă medicală de profil balneofizioterapie-masaj și 1 kinetoterapeut; servicii oferite:
-
-
-
recuperare fizică pentru afecțiuni acute și cronice,
-
-
traumatisme osoase și articulare, paralizii post-accident
vascular cerebral, stări postoperatorii ortopedice – protezare;
-
-
-
programe speciale de întreținere și îmbunătățire a stării de
-
-
sănătate fizică – gimnastică PILATES;
-
Centrul de Reminiscențe (CR) – proiect început în 2003 în colaborare cu European Reminiscence Network Project – Finlanda și Asociația Agora din București:
-
servicii oferite vârstnicilor cu tulburări de memorie (demență), forme ușoare și medii, constând în:
-
sesiuni de stimulare a memoriei
-
suport psihologic
-
terapie ocupațională
-
instruirea îngrijitorilor/aparținătorilor privind îngrijirea
-
-
pacienților cu tulburări de memorie
instruirea profesioniștilor implicați în îngrijirea pacienților cu
tulburări de memorie.
-
Între anii 2006-2010 activitățile Centrului de Reminiscențe au fost întrerupte din lipsă de fonduri.
-
În anul 2011, am reluat activitățile Centrului de Reminiscențe, prin inițiativa asistentului social FIV și cu ajutorul studenților practicanți și voluntarilor.
În mai 2004 – se desfințează toate Punctele de lucru de asistență socială și îngrijiri la domiciliu ale Fundației pentru Îngrijirea Vârstnicului, organizația derulând în continuare proiectele numai în Cluj-Napoca. Motivele care au dus la restrângerea activităților sunt următoarele:
-
-
terminarea finanțărilor din străinătate;
-
nu s-a obținut finanțare din partea autorităților locale pentru asigurarea continuității serviciilor demarate (Casele de Asigurări de Sănătate, Primării locale) – obiectiv neprioritar pentru instituțiile locale din acea vreme.
-
Din anul 2004 și în prezent – pentru asigurarea continuității proiectelor începute în Municipiul Cluj-Napoca, Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului obține finanțări din fonduri publice, astfel:
-
Asistență socială și îngrijire în Centrul de Zi și la Domiciliu – subvenție în baza Legii nr. 34/1998 – aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca – Direcția de Asistență Socială și Medicală;
-
Îngrijiri Medicale la Domiciliu – finanțarea serviciilor din Fondul de sănătate al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj;
Centrul de Recuperare Fizică Medicală – din anul 2005 – a obținut finanțare din fondurile Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj;
-
în august 2010 – FIV este nevoită să suspende serviciile de recuperare și să desfințeze Centrul de Recuperare – bugetul primit din partea CJASS Cluj fiind insuficient pentru susținerea acordării acestor servicii și nici FIV nu a dispus de fonduri proprii pentru asigurarea continuității serviciilor.
În septembrie 2009 – Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului se transferă cu sediul în altă locație, primită în chirie de la Centrul Bugetar de Administrare Creșe – Primăria Cluj-Napoca, pe str. Tazlău nr. 11 – cu suprafața de 250 mp. În acest spațiu, în prezent, există trei săli pentru funcționarea Centrului de Zi pentru Vârstnici, Biroul de coordonare a Serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu, asistență socială și îngrijire la domiciliu și Biroul Adminisrtrativ.
Din anul 2004 și în prezent, Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului deține Autorizație de Funcționare ca Furnizor de Îngrijiri Medicale la Domiciliu, emisă de către Ministerul Sănătăţii iar, din anul 2005 deține Certificat de Acreditare ca Unitate de Asistenţă Socială, emis de către Direcţia de Muncă şi Protecţia Socială Cluj.
Din anul 2004 şi în prezent, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca – Direcția de Asistență Socială și Medicală a sprijinit FIV prin subvenţionarea serviciilor de asistenţă socială în baza Legii 34/1998.
Din octombrie 2016, cele două servicii principale ale Fundației – Unitatea de Îngrijiri la Domiciliu pentru Persoane Vârstnice și Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice – au primit licență de funcționare din partea Ministerului Muncii, Protecției Sociale, Familiei și Persoanei Vârstnice.